Innan undersökningen

För att underlätta rengöringen av tarmen är det bra om du några dagar innan undersökningen äter fiberfattigt. Livsmedel att undvika är bland annat grovt bröd, fullkornsris-/pasta, grönsaker, frukter, nötter och frön. 

Dagen innan undersökningen rengörs tarmen med laxermedel. Det finns olika preparat och du följer instruktionerna för det preparat du har fått. 

Du får inte ha smycken eller metallföremål på kroppen vid själva undersökningen, så kom ihåg att lämna dem hemma.
Instagram Carousel Ad (19)_scaled_LIGHTBOX.jpg

Hur går undersökningen till?

Undersökningen genomförs med hjälp av ett sigmoideoskop, vilket är en böjlig slang med en kamera, som förs in via ändtarmen. Detta möjliggör att se och undersöka nedre delen av tjocktarmen. I samband med undersökningen kan man ta bort polyper och ta vävnadsprover. 
 
Du får börja med att ligga ner på vänster sida och får en bedövningssalva som appliceras vid ändtarmsöppningen. På grund av att tarmen är ihopsjunken när den är tom måste endoskopisten spänna ut tarmen genom att spruta in små mängder luft för att se bättre, och detta kan medföra obehag eller smärta som känns som magknip. Hur undersökningen upplevs är individuell och beror på känslighet och hur krokig tarmen är. 

Det finns lugnande och smärtstillande att få, men då måste det observeras att du isåfall inte får köra bil under resten av dagen.

Undersökningen tar ca 30 minuter, men var förberedd på att den kan ta längre tid. 

 
Instagram Carousel Ad (17)_1_scaled_LIGHTBOX.jpg

Efter undersökningen

Efter undersökningen är det vanligt att känna sig uppblåst och uppleva magknip pga att skopisten har blåst in små mängder luft i tarmarna för att kunna se bättre. Detta släpper när den kommer ut.  Om du har fått lugnande/smärtstillande kan du få stanna kvar en timme efteråt och det är viktigt att tänka på att du isåfall inte får köra bil under resten av dagen. 

Du kommer att få det preliminära resultatet av undersökningen direkt av endoskopisten. Om vävnadsprover har tagits kommer de att skickas på analys.  

Mediciner

Vissa mediciner kan störa undersökningen och det är därför viktigt att kontakta mottagningen om du tar tex järntabletter, blodförtunnande eller är diabetiker. 

Risker/komplikationer

Förutom att du kan få lite magknip efteråt pga luften som blåsts in, kan det i sällsynta fall uppstå blödningar. Detta händer isåfall oftast i samband med en åtgärd som att tex polyper har tagits bort.  
 
WEB 2048_DSC_2104_scaled_LIGHTBOX.jpg

                        Kontakta OssVälkommen att ringa eller kontakta oss via 1177.se

                                Telefonnummer: 08- 400 140 30