Instagram Carousel Ad (24)_scaled_LIGHTBOX.jpg


Inför besöket

För att underlätta rengöringen av tarmen är det bra om du några dagar innan undersökningen äter fiberfattigt. Livsmedel att undvika är bland annat grovt bröd, fullkornsris-/pasta, grönsaker, frukter, nötter och frön. 

Dagen innan undersökningen rengörs tarmen med laxermedel. Det finns olika preparat och du följer instruktionerna för det preparat du ska använda. 

Du får inte ha smycken eller metallföremål på kroppen vid själva undersökningen, så kom ihåg att lämna dem hemma.

 
Instagram Carousel Ad (22)_0_scaled_LIGHTBOX.jpg
Hur går undersökningen till?

Undersökningen går till så att du får ligga ner på vänster sida och får en bedövningssalva som appliceras vid ändtarmsöppningen. På grund av att tarmen är ihopsjunken när den är tom måste endoskopisten spänna ut tarmen genom att spruta in små mängder luft för att genomföra undersökningen, och detta kan medföra obehag eller smärta som känns som magknip. Hur undersökningen upplevs är individuell och beror på känslighet och hur krokig tarmen är. 

Det finns lugnande och smärtstillande att få, men då måste det observeras att du inte får köra bil under resten av dagen.

Undersökningen tar ca 30 minuter, men var förberedd på att den kan ta längre tid. 

Efter undersökningen

Endoskopisten kan ge dig resultatet av undersökningen direkt. Om vävnadsprover har tagits kommer de att skickas för analys. Efter undersökningen kan du känna dig uppblåst och uppleva en del magknip som lättar när luften kommer ut. Det går bra att äta  och dricka som vanligt efteråt.  

Om du har fått lugnande eller smärtstillande kan du få stanna i en timme efteråt. 
Instagram Carousel Ad (10)_scaled_LIGHTBOX.jpg

Mediciner

Det finns vissa läkemedel som kan störa undersökningen bl a järntabletter eller blodförtunnande. Ta kontakt med oss i god tid innan ditt besök för att se om din dos behöver justeras.
 

Risker/Komplikationer

Förutom att du kan få lite magknip efteråt pga luften som blåsts in, kan det i sällsynta fall uppstå blödningar. Detta händer isåfall oftast i samband med en åtgärd som att tex polyper har tagits bort.  
WEB 1024_DSC_2104.jpg

Kontakta oss 

Välkommen att ringa eller kontakta oss via 1177.se
Telefonnummer: 08- 400 140 30