Vad är ett nevus?

Nevi (ett nevus, flera nevi) eller så kallade "födelsemärken", är små områden på huden med annan färg och form än huden i övrigt.

I princip har alla människor nevi. En del föds med nevi, de flesta utan, men båda grupperna kan med tiden få flera nevi. Det är helt normalt att få nya nevi. Normalt nås en topp i 40-årsåldern – i den åldern finns alltså flest nevi på kroppen. En vuxen människa har i genomsnitt cirka 25–30 nevi. Antalet minskar när personen passerat 40 år.

Orsak

I huden finns ett ämne som kallas melanin. Melanin är ett färgämne, som bland annat ger huden den bruna färgen vid solning. Nevi är ansamlingar av detta färgämne i huden. En sådan ansamling uppkommer när det finns många celler i området som tillverkar färgämnet melanin. Dessa celler kallas melanocyter.

Nevi, som dyker upp i huden, orsakas av en kombination av medfödda egenskaper och graden av exponering för ultraviolett ljus, det vill säga solljus.

Diagnos

Då födelsemärken är så pass vanliga och sällan farliga kan det vara svårt för den oerfarna att bedömma om de utgör en risk för malignitet, en bra regel kan då vara att om det är större än 5 mm och/eller har svarta partier, så ska läkare kontaktas. Det kan även uppstå cancer i nevi som är mindre än 5 mm. Man bör därför ta kontakt med läkare om man har en pigmenterad hudförändring som man känner sig osäker på. Ofta får man en remiss till en hudspecialist.

Behandling

Födelsemärken som anses ha en risk att utveckla malignitet eller där det redan finns en misstanke om densamma ska tas bort, detta gör man enklast med en mindre operation i lokalbedövning.

Prognos

Prognosen är i de allra flesta fall mycket god efter operationen.

Prisbild

Att ta bort ett nevus kan ske av olika anledningar medicinskt eller kosmetiskt. De som har medicinska anledningar att tabort sitt nevus skall vända sig till en vårdcentral och få en bedömning av en hudläkare. De som inte har medicinska anledningar men som trots detta vill tabort sitt nevus (födelsemärke) kan av kosmetiska skäl åtgärda detta genom att priva bekosta det.

Hos oss på CK Kirurgkliniken kostar det från 1 500kr per födelsemärke. Priset variera beroende på omfattningen av operationen samt eventuella tillägganalyser. Ni är välkomna att kontakta oss redan idag.

WEB 2048_DSC_2104_scaled_LIGHTBOX.jpg

Kontakta oss

 
Välkommen att ringa eller kontakta oss via 1177.se
Telefonnummer: 08- 400 140 30